«Το Ταξίδι. Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική. 1890-1980»

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 το σχολείο μας θα προβάλει την ταινία – ντοκυμαντέρ «Το Ταξίδι. Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική. 1890-1980». Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού η οποία θα την παρακολουθήσει μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας και στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση. Η προβολή της συγκεκριμένης ταινίας γίνεται στα πλαίσια του αφιερώματος στην Αμερική και τον ελληνισμό της. Θα ακολουθήσει η μεγάλη γιορτή το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με τον τίτλο «Γιατί η Αμερική».

Στο Ταξίδι γίνεται παρουσίαση της ιστορίας της μετανάστευσης και της ζωής των Ελλήνων στην Αμερική. Η ιστορία έχει χωριστεί σε τρεις κύκλους: 

Ι. Μετανάστες: 1890-1920 

II. Αμερικανοί πολίτες: 1920-1960 

III. Επιστροφή σε μια ελληνικότητα: 1960-1980 

Οι άγνωστες φωτογραφίες και τα φιλμάκια μας χαρίζουν τη χαμένη συλλογική μνήμη, τον ξανακερδισμένο χρόνο, αλλά και μας επιτρέπουν να δούμε με διαφορετική ματιά το παρόν και το μέλλον, φέρνοντας μας μπροστά σε μια ανακάλυψη: η αποδοχή της διαφορετικότητας μπορεί να γίνει πολύτιμη για μια κοινωνία που ξέρει να εξελίσσεται. Συγχρόνως, το υλικό αυτό μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και εμείς οι ίδιοι, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει γίνει τόπος μετανάστευσης για άλλους λαούς. [Μαρία Ηλιού...]

[1 Φεβρουαρίου 2013]